Seneca adatlap

Szeretné kipróbálni?

Kattintson ide és lehetősége nyílhat rá.

A PA-34-200 Seneca I repülõgép 1971-es bemutatkozása óta a típus megannyi változatát kiadták már. Az amerikai Piper Co., válaszként a növekvõ piac igényeire és a repülõgép kezelhetõségére irányuló továbbfejlesztéseket követõen, 1975-ben piacra dobja a PA-34-200T Seneca II típusjelzéssel ellátott repülõgépét. Az új típus többek között az irányfelületek továbbfejlesztését, nagyobb és jobban kiegyensúlyozott csûrõlapokat foglalt magában. Az oldalkormányt beépített anti-servo füllel és kiegyenlítõ súllyal látták el. Az új típus “T” jelzése a motor turbófeltöltésére utal, ami egy 6 hengeres, egyenként 200 lóerõs (150 kW) TSIO-360 Continental motor, melynek teljesítménye kiemelkedõ volt. Mindent egybevetve a módosítások rendkívül hatékonynak bizonyultak.

1981-ben, bemutatták a PA-34-220T Seneca III típusjelzésû modelt. A módosítás elsõsorban a motort érintette. Ezúttal a Continental család egy másik tagja került beszerelésre, mely 220 lóerõ (165 kW) teljesítményt 5 percen keresztül tudott leadni 2800 f/p fordulatszámon (2575 f/p helyett). 5 perc után a teljesítmény ismét 200 lóerõ (150 kW) volt. A lóerõ növekedés hatékonyabb emelkedési és utazó teljesítményt hozott. Az új model továbbá egybeépített szélvédõvel, nagyobb, elektromosan mûködtetett fékszárnyakkal és keményebb, tartósabb mûanyagból készített mûszerpanellal volt felszerelve.
A Seneca II és III kisebb-nagyobb újításai után az egyes új kiadások kevésbé voltak drasztikusak. 1994-ben a New Piper Co. Bemutatta a PA-34-220T Seneca IV típusú repülõgépét. Ez a változat nagyban hasonlított a Seneca III típushoz, de itt a motor már fel van szerelve áramvonalas hûtõzsalukkal megcélozva a nagyobb utazó teljesítményt. Végül 1998-ban kiadják a PA-34-220T Seneca V típusjelzésû változatot. A hûtõzsalukat újratervezték, így tovább növelve az utazó teljesítményt. Néhány kapcsoló a fejfölötti panelon kap helyet és a beépített motor is (TSIO-360RB) tartalmaz néhány kisebb módosítást.

Nagyításhoz klikk a képre Nagyításhoz klikk a képre Nagyításhoz klikk a képre